Letar Du Bra Bantningsmetoder? – 14 Metoder du Måste Testa

Om du har försökt att gå ner några kilon ett tag nu, vet du antagligen att det finns rätt många bantningsmetoder. Det kan vara svårt att avgöra vilka som funkar och vilka som är nonsens, så vi har gjort en sammanställning till dig av de bästa av de bästa.

I denna artikel ska du få lära dig:

 • Hur du kan gå ner i vikt med hjälp av några av dessa olika bantningsmetoder.
 • Vilka bantningsmetoder som faktiskt funkar
 • Enkla tips och knep som både är effektiva och roliga

Låt oss sätta igång och göra oss av med kilona! Här är de bästa bantningsmetoderna som du bara måste pröva på!

1. Bantningspiller och -kapslar

Det finns tusentals med bantningspiller och -kapslar på marknaden idag. Varför inte poppa några piller och se dig själv krympa?

Bantningspiller och -kapslar utför inga mirakel, men de kan absolut vara till god hjälp. De har även många andra fördelar. Att ta rätt piller kan:

 • Hjälpa dig gå ner i vikt snabbare
 • Ge dig en “placeboeffekt” som hjälper dig hålla dig på banan
 • Ge dig vitaminer och näringsämnen som du kanske inte får i dig annars
 • Ge dig energi att orka träna mer effektivt

Vet du inte vilka du ska välja? På denna sida finns guider som du kan läsa igenom och på så vis få hjälp att välja rätt piller och kapslar. Varsågod och börja utforska!

2. Bantningspulver

Om du inte gillar att ta piller, kan du alltid använda bantningsmetoder med bantningspulver. Bantningspulver innehåller protein och flera olika näringsämnen som hjälper dig att snabbare bli av med kilona. Välj måltidsersättningspulver eller kosttillskott och:

 • Gå ner i vikt utan att känna dig hungrig
 • Avnjut goda milkshakes och smoothies utan att känna skuld
 • Få i dig vitaminer du kanske annars inte får i dig när du går på en strikt diet

Bantningspulver finns i mängder av olika smaker, men du kan också välja den naturella varianten och mixa ihop en egen kreation!

3. Lyft tunga vikter

Generellt förbränner muskler mer fett än vad fett gör. Så vill du förbränna mer fett, borde du tänka på att bygga mer muskler, eller hur? Det finns ingen bättre metod för att bygga muskler än att lyfta tunga vikter. Om du i övrigt är vid god hälsa, köp dig några vikter eller bli medlem på ett gym och kom igång idag! Innan du börjar lyfta bör du:

 • Tala med din läkare för att få godkänt
 • Prata med en personlig tränare om hur du lyfter på rätt sätt
 • Hitta en träningskompis att träna tillsammans med så du kan undvika skador

När det görs rätt, är tyngdlyftning en av de mest effektiva bantningsmetoder som finns!

4. Fasta

Om du provar på fasta, var först säker på att du inte har några andra hälsoproblem. Till exempel bör diabetiker inte fasta eftersom det har en negativ påverkan på deras insulinnivåer.

Om du inte har några hälsoproblem, kan periodisk fasta vara en av de bantningsmetoder som funkar bra för dig. Det är lättare än det låter – allt du gör är att du ger dig själv en tidsgräns. Till exempel kan du bestämma dig för att du inte ska äta någonting före kl 6 på morgonen eller efter kl 16 på eftermiddagen. Om du bestämmer dig för att fasta, bör du:

 • Rådfråga en läkare eller nutritionist innan du börjar
 • Aldrig gå mer än en dag utan att äta – det är en väldigt dålig idé
 • Var noga uppmärksam på hur du känner dig – yrsel, huvudvärk och grinighet är tecken på att fasta inte är rätta metoden för dig

Man kan utföra en fasta på rätt många olika sätt, så gör lite efterforskning innan du provar på denna bantningsmetod.

5. Zumba

Zumba är som ett dansparty på gymmet. Du får skaka på rumpan, vifta med armarna och se ut som Shakira på steroider när du tar ett Zumbapass. Bäst av allt, det är roligt, och ingen skrattar åt dig eftersom de skakar på sina rumpor med.

Zumba är bland de bantningsmetoder som har växt i popularitet de senaste årtiondet. Det är roligt, det är sexigt och du får röra på dig samtidigt som du får lära dig några nya danssteg. Prova på det! Du kommer älska det!

6. Spring tills du kollapsar

Nja, kanske bara tills just innan du kollapsar. Löpning, eller även jogging och promenader, är riktigt bra sätt att gå ner i vikt. Gör man det på rätt sätt är de väldigt effektiva bantningsmetoder, och du känner dig så mycket bättre efteråt!

Innan du springer, se till att du:

 • Får klartecken från din läkare
 • Har på dig rätt kläder, vilket inkluderar skor med rätt passform
 • Är försiktig och bara springer på säkra ställen

Om du inte känner för att springa på asfalt, kan ett löpband vara precis lika effektivt.

7. Drick vatten

Att ersätta ditt sötade te, läsk och alkohol med vatten är en mycket bra bantningsmetod. Du minskar då inte bara på sockret du får i dig, utan du ger även vätska till din kropp. Vatten är viktigt vid bantning eftersom:

 • Det hjälper till att återställa vätskor du förlorar när du tränar
 • Det hjälper till att balansera kroppstemperaturen och minskar hälsorisker
 • Det underlättar matsmältningsprocessen och hjälper dig därigenom gå ner i vikt snabbare

Vatten är en gratis bantningsmetod som bokstavligen kommer från himlen – dra nytta av det!

8. Fyll halva tallriken med grönsaker

Grönsaker är mättande och packade med de fiber, vitaminer och mineraler som du behöver. Tyvärr har de flesta benägenheten att fylla upp tallriken med stärkelse och kött. Kolhydrater och protein behövs när man vill gå ner i vikt, men du kan göra dig av med kilona snabbare genom att fylla upp tallriken med grönsaker i stället.

Försök att äta mer färska grönsaker – vi tror att detta är en av de bantningsmetoder du kommer att gilla.

9. Vagga dig själv till sömns

Sömn är något absolut grundläggande vid viktminskning. Studier visar att de som får mellan 7 till 9 timmar sömn varje natt går ner mer i vikt än de som sover mindre eller mera. Alla kroppar är olika, men 7 till 9 timmar är en bra grundregel.

Har du ofta svårt att somna? Prova på:

 • Aromaterapi, som eterisk lavendelolja
 • Drick kamomillte innan läggdags
 • Förbättra dina rutiner kring sänggående för att signalera åt kroppen att det är dags för vila
 • Ha ingen elektronik i sovrummet
 • Undvik alkohol innan läggdags

Förbättrad sömnhygien är viktigt för att du ska lyckas gå ner i vikt.

10. Banta inte, förbättra i stället din livsstil

När du går på en diet, är detta under en kort period. För ingen kan leva på kålsoppa varje dag resten av livet. I stället för att se på dina bantningsmetoder som en diet, se dem som en livsstilsförändring. Du kommer då mer sannolikt att hålla dig till din plan i det långa loppet, vilket låter dig hålla kilona borta för gott.

11. Undvik modedieter

Alla har vi sett tv-läkarna som hävdar att ett eller annat livsmedel är den nästa supermaten, eller att någon viss diet är veckans nya skottsäkra bantningsmetod. Fall inte för vad dessa kvacksalvare predikar.

Om och om igen har vetenskapen bevisat att den bästa metoden för att gå ner i vikt är nyttig kost och träning. Så lägg undan kakan, res dig upp ur soffan och börja gå ner i vikt. Du behöver inte alls äta grönkål. (Såvida du inte gillar det, så klart).

12. Promenera

Promenera till jobbet. Till affären. Från parkeringsplatsen längst bort från kontoret. Gå upp för trapporna i stället för att ta hissen. Att promenera:

 • Är en extremt effektiv bantningsmetod
 • Förbränner så mycket som 600 kalorier i timmen – så även de där fem minuterna räknas
 • Stärker dina ben
 • Förbättrar din hjärt- och kärlhälsa
 • Stärker musklerna

Är det så att du inte kan promenera till jobbet eller till affären, kan du ändå promenera. Ta bara några varv runt huset om inte annat. Bara gör det.

13. Ladda ner en app

Det finns massor av bantningsappar där ute, och de kan vara bland de bästa bantningsmetoder du hittar. De ger dig tips, inspiration, ansvarighet och du kan till och med träffa lite nya människor.

Det finns appar för telefonen som:

 • Räknar alla kilometer du promenerat eller sprungit
 • Ger dig belöningar när du gör hälsosamma val
 • Låter dig gå med i bantningstävlingar och vinna riktiga pengar
 • Nätverkar med andra som också försöker gå ner i vikt

Kolla in din Google Play, App Store eller någon annan appbutik och hitta ett program eller två som du tror passar bra för dig.

14. Var inte för hård mot dig själv

Alla stöter på motgångar nu och då. Du kanske gav efter för en bananasplit eller tog för många drinkar med kompisarna. Det är lugnt! Om du bara inte gör det till en vana, så innebär ett snedsteg här eller där inte slutet på dina bantningsförsök. Ta dig upp på banan igen och fortsätt gå ner i vikt – beslutsamhet och uthållighet är de bästa bantningsmetoder som finns!

Sammanfattning

Du blev inte tjock över en natt så du kommer inte kunna bli smal till i morgon. Men genom att göra små förändringar i dina dagliga rutiner, kan du gå ner i vikt snabbt. Använd ditt sunda förnuft och kom ihåg att det inte finns någon enskild perfekt metod bland dessa bantningsmetoder. Rätt kost, träning och livsstilsförändringar hjälper dig att gå ner i vikt på nolltid!