Ingående Guide: Fettförbränningspiller & -tabletter – Bästa, Effektivaste Köpen

Nuförtiden finns det massvis av fettförbränningstabletter och fettförbränningspiller att välja mellan bland hyllorna. Ett besök på ditt närmaste apotek, stormarknad eller bara en snabbsökning på nätet bevisar detta! Men vad gör de? Fungerar de verkligen?

Vi är här för att svara på dina frågor om fettförbränningspiller! Denna guide tar en omfattande titt på:

 • Om fettförbränningspiller verkligen fungerar
 • Vilka som är de effektivaste fettförbränningstabletterna
 • Huruvida dessa tillskott verkligen är säkra – och lagliga – att använda

Innan du beger dig till affären för att inhandla dina nya tillskott, läs igenom denna guide över de bästa fettförbränningstabletterna och -pillren. Vi kör igång!

1. Vilka är de bästa fettförbränningspillren?

En av de vanligaste frågorna när det gäller fettförbränningspiller är vilka som fungerar bäst. Med så många alternativ att välja mellan, kan det verkligen vara svårt att skilja bra fettförbränningspiller från dåliga!

Vi ska förenkla det lite för dig. Det finns vissa fettförbränningspiller som är effektiva, och som backas upp vetenskapligt. Andra är inte lika effektiva och kan likställas med “snake oil”. Så vilka är vilka? Ja, vi vill först klargöra en sak. Redo?

Inga fettförbränningspiller kommer att fungera om du inte äter rätt och tränar. Detta är allt det handlar om, hörni. Man måste äta nyttigt och skaka på stjärtfjädrarna om man vill gå ner i vikt och förbränna fett. Bantning och viktminskning kan definieras som en högre förbränning än intag av kalorier. Låt oss ta en titt på detta ur några olika vinklar.

 • För att gå upp i vikt, måste man konsumera fler kalorier än man förbränner
 • För att behålla vikten, måste man konsumera samma antal kalorier som man förbränner
 • För att gå ner i vikt, måste man äta färre kalorier än man förbränner

Detta innebär inte att träning är en ursäkt för att “fuska” och äta mat som inte är nyttig. Men träning balanserar dock ändå upp en del av de där “extra” kalorierna du ätit.

Med tanke på detta är de absolut bästa fettförbränningspillren de som är säkra att ta och som du tar regelbundet enligt rekommendation. Oavsett om du väljer grönt te, koffein, spenat eller något annat fettförbränningstillskott, kommer det inte att fungera om du inte tar det!

När vi nu går vidare i denna guide, ska vi prata om de olika specifika typerna av fettförbränningstabletter som finns, och ingredienserna i var och en av dem som eventuellt kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Det viktigaste du tar med dig från detta är dock att pillret inte kommer att fungera om det är:

 • Någonting du inte gillar att ta
 • Någonting som har negativ påverkan på din hälsa
 • Någonting du inte kommer att komma ihåg att ta

Med detta sagt, låt oss nu gå vidare till fettförbränningspiller och säkerhet.

2. Är det farligt att använda fettförbränningstillskott?

Nej. I ett nötskal, det behöver inte nödvändigtvis vara farligt att använda fettförbränningstabletter. Dock finns det förstås några faktorer som du bör vara medveten om.

Först och främst, innan du tar något piller över huvud taget, tala med din doktor. Detta är speciellt viktigt om du:

 • Har fetma
 • Ammar
 • Lider av någon sjukdom
 • Regelbundet tar receptbelagda mediciner
 • Har någon i familjen som har eller har haft någon sjukdom

Om du kan, ta med burken med tillskott till din doktor för att få råd. Kan du inte detta, ta en bild av etiketten för att visa upp. Hur du än gör, se till så att din doktor får veta exakt vad som ingår i pillren så hon kan säga om de är säkra för dig eller inte.

Kom ihåg att inte alla tillskott är utvärderade av statliga myndigheter. Detta innebär att inte alla tillskott är testade – faktum är att väldigt få är det! Om du ska börja ta något piller, är det viktigt att du undersöker alla ingredienser i det för att vara säker på att de går ihop med din hälsa.

Kom ihåg: bara för att det är växtbaserat behöver det inte betyda att det är säkert.

Och även: bara för att det är naturligt behöver det inte betyda att det är säkert.

Lita på oss, det finns en massa saker på denna planet som både är växtbaserade och naturliga, men inte på något sätt är säkra! Gå ut på bakgården och plocka fel svamp så kommer du förstå vad vi menar. Nu säger vi inte att tillskottstillverkarna medvetet tillsätter gift i dina piller, men farliga produkter har vid olika tillfällen funnits till försäljning på marknaden – skydda dig själv från att falla offer för något.

Vi tittar på ett exempel.

Efedra

På 1990-talet var efedrin den stora grejen. Detta aptithämmande, fettförbrännande, energiökande tillskott fanns på apotekshyllor runt hela världen.

Sedan började folk dö.

Kring 155 dödsfall runt om i världen har skyllts på denna substans som förekommer naturligt i växten efedra, eller mahuang. Den är naturlig, ja! Men denna substans kan:

 • Verka sammandragande på blodkärlen
 • Öka blodtrycket
 • Orsaka illamående
 • Orsaka hjärtklappning
 • Orsaka allergiska reaktioner, anfall, psykos, insomnia och stroke
 • Orsaka plötslig död

Lyckligtvis är efedra idag förbjudet som tillskott i de flesta länder, men många liv har gått förlorade på grund av tvivelaktig marknadsföring och det faktum att tester inte utförts på växten.

Så, du ser… bara för att en växt är naturlig och står på butikshyllan är det inte ett bevis på att den är säker att ta. Tala alltid, alltid, alltid med din läkare innan du börjar ta något piller.

3. Olagliga piller och tabletter och förbjudna substanser

Beroende på var man befinner sig i världen, kan det fortfarande vara möjligt att få tag på läkemedel som efedra. Men vi rekommenderar det ändå inte, oavsett om det råkar vara lagligt i landet där du bor.

Det finns dock en del piller, tabletter och substanser som är olagliga i princip överallt på planeten. Dessa gatudroger eller klubbdroger är kanske inte bara de du känner till, som speed, heroin eller liknande. Utan det finns även gatudroger som är speciellt framtagna som fettförbränningstabletter. Skrämmande, eller hur?

Så ju fler som vill gå ner i vikt, desto fler langare tjänar på denna marknad. Och det leder till att de kombinerar alla sorters olagliga substanser som de säljer till vanligt folk som till dig och andra i din omgivning.

Det största problemet med dessa olagliga piller och förbjudna substanser är att du aldrig vet vad de innehåller. Det är bara att inse – folk som säljer droger är inte de ärligaste människorna i världen. Låt oss säga att du känner dig vågad och vill få tag på efedrin. Du har ingen chans i världen att faktiskt verifiera att tabletten faktiskt innehåller efedrin, ännu mindre vad annat den kan innehålla.

Återigen, att ett läkemedel är förbjudet beror till största del på var du bor. Men i de flesta länder i världen har följande tagits bort från hyllorna och receptutlämningarna:

 • Sibutramin
 • Efedrin
 • Aminorex
 • Fenfluramin
 • Rimonabant
 • Fenolftalein

Det finns förstås fler, så se till att du gör din efterforskning. Att börja ta dessa förbjudna substanser kan inte bara vara skadligt för din hälsa, utan kan också ge dig trubbel med lagen!

4. Var kan jag köpa fettförbränningspiller och -tabletter?

Som vi nämnde så är fettförbränningstabletter och -piller någonting du kan hitta överallt! Du kan köpa dem i mataffären, på nätet, ditt lokala apotek, och på stormarknader som Walmart om du bor i något av de 27 länder där denna hypermarknad finns etablerad.

För sjutton, i vissa länder kan du till och med hitta bantningsmedel på bensinmacken där du tankar bilen! Så bokstavligen var man än handlar, kan man hitta viktminskningstillskott. Bantnings- och tillskottsmarknaden har blivit så stor och inflytelserik att det idag inte är någon ovanlighet att hitta dessa produkter var man än handlar. Återigen, detta är ingen garanti för att de är säkra.

Vi kan inte betona detta nog – rådfråga din läkare innan du börjar ta något bantningspiller. Säkerställ att tillskottet är kompatibelt med din hälsa och dina mediciner likväl som din livsstil och din nya bantningsplan. Att inte göra detta kan vara farligt – till och med dödligt.

Vi ska lite senare i denna guide prata om några väldigt effektiva och naturliga “ingredienser” som finns i olika fettförbränningstabletter. Dessa ingredienser finns vanligen att köpa någonstans i din närhet. Kolla din lokala grönsaksmarknad, mataffär eller naturkostbutik. Du kan också hitta tillskott på nätet, men var försiktig! Kolla att försäljaren har gott rykte, läs kundbetyg och undersök företaget lite innan du köper något.

Så klart kan du också alltid använda din läkare om “leverantör”; många som har svårt att nå sina bantningsmål på egen hand använder sig ofta av receptbelagda läkemedel .

5. Receptbelagda bantningspiller

Beroende på var du bor, kan du få några bra förslag på receptbelagda bantningsmedel hos läkaren. Men innan de skriver ut några fettförbränningspiller till dig, kommer de vilja säkerställa att dina livsstilsförändringar kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Så boka in en tid hos din läkare. När ni träffas kan du berätta om dina vanor, ditt hälsotillstånd och vilka mål du vill nå. Sedan kan ni tillsammans diskutera vilket som är det bästa sättet för dig att nå dem. Du kanske blir rekommenderad att träffa en nutritionist och/eller en personlig tränare.

Ta fram en bra plan som är hälsosam och näringsriktig, och håll dig sedan till den. För en tränings- och matdagbok, och boka in en tid för uppföljning efter ungefär tre månader, eller när din doktor tycker passar bäst beroende på dina mål.

Om du varit strikt med att följa din tränings- och kostplan, kan det vara läge att fråga din läkare om receptbelagda fettförbränningspiller. Hon kommer troligen endast skriva ut dessa till dig om hon ser att du inte kommit något närmare ditt mål.

Och det är ju faktiskt endast i det fall du inte ser några framgångar som du vill ta dem! När allt kommer omkring så förändrar ju mediciner det sätt som din kropp fungerar på. Det är ingen vits att ta dem om det är helt tillräckligt med bara en enkel livsstilsförändring för att du ska kunna nå dina mål. Så jobba hårt, för en nyttig kosthållning och goda träningsvanor är långt med hållbara än vad ett piller någonsin kan vara.

Om du och din läkare ändå bestämmer er för att fettförbränningspiller är något för dig, kan du få utskrivet något av följande. Igen, det beror på vad som är vanligast i ditt land.

 • Orlistat
 • Lorkaserin
 • Naltrexon/bupropion
 • Liraglutid
 • Fentermin
 • Fentermin/topitamat

Kom ihåg att dessa är de generiska namnen för läkemedlen – det läkemedel du får utskrivet heter troligtvis någonting annat. Men dessa är de vanligast utskrivna substanserna för viktminskning. De skiljer sig en aning åt sinsemellan, men de har alla blivit godkända av de högsta reglerande instanserna och sägs vara säkra och effektiva.

Och återigen – det är viktigt att du införlivar livsstilsförändringar i din nya rutin. Ditt receptbelagda fettförbränningstillskott ska inte vara en krycka, utan en hjälp för dig att nå dina viktminskningsmål.

6. Fettförbränningstabletter och ditt BMI

Oavsett om du vill ha receptfria eller receptbelagda fettförbränningstabletter så har du bokat tid hos din läkare, eller hur?  Bra. Har du inte gjort det, gör det nu. Med en gång,

När du besöker läkaren, kommer hon antagligen att ta ett blodprov för att kontrollera kolesterol, järn och andra värden för att försäkra att du är vid relativt god hälsa. Sedan räknar hon ut ditt BMI, eller kroppsmasseindex. BMI är en skala – förhållandet mellan din längd och vikt. Det är ett enkelt sätt att ta reda på ifall du är underviktig, har fetma eller är vid god hälsa.

 • Om ditt BMI är under 18,5 är du underviktig och behöver inte gå ner i vikt
 • Om det ligger mellan 18,5 och 25 ligger du inom det hälsosamma spannet. Bra jobbat!
 • Mellan 25 och 30? Du är överviktig men kan antagligen nå en hälsosam vikt med kost och träning.
 • Över 30? Du anses ha fetma. Dags att sätta igång och jobba.
 • Över 40? Du anses ha “allvarlig” eller “dödlig” fetma – du måste börja göra förändringar idag.

Du kan räkna ut ditt BMI – det är faktiskt väldigt enkelt att göra. Bara ta din längd i meter och multiplicera talet med sig självt. Ta sedan denna siffra och dela den med din vikt i kilo. Om du avskyr matte lika mycket som vi, kan du också bara leta upp en BMI-kalkylator på nätet.

Om du använder dig av en kalkylator på nätet kan du leka lite med siffrorna för att komma fram till vad som är en rimlig målvikt för dig. Din längd förändras förstås inte, men du kan skriva in olika siffror för din vikt för att hitta en som känns som ett passande mål för dig, och ligger inom det hälsosamma spannet.

Notera att om du är under 20 eller om du är senior, kan dina BMI-kriterier se annorlunda ut. Tala med en doktor för att få reda på vilket det hälsosamma viktspannet är för dig.

Nu när du kan allt detta, är det okej att du använder dig av fettförbränningspiller för att nå ett hälsosamt kroppsmasseindex! Kombinerat med hälsosam kost och lagom med träning, kan du nå ett hälsosamt BMI med bantningspiller och fettförbränningstabletter.

7. Går man snabbare ner i vikt med piller?

Okej, så detta är en svår fråga, eftersom fettförbränningspiller och -tabletter inte fungerar likadant för alla. Vissa kan känna att bantningspiller är en enorm hjälp för viktminskning. Andra kan tycka att de mest ger en placeboeffekt. Och ytterligare andra kan säga att de inte alls fungerar för dem; det slutar alltid med att de lägger av med pillren eller provar något annat alternativ.

Så det betyder att du kanske måste prova olika metoder du med. Och som vi nämnde så ska vi lite senare i denna guide gå igenom de vanligaste och effektivaste fettförbränningspillren som hjälper dig gå ner i vikt snabbare. Dock vi vill verkligen betona att dessa piller inte är magiska! Du måste också börja leva en hälsosam livsstil om du vill bli av med kilona och hålla dem borta.

Scientists and doctors recommend that you get at least 150 minutes of moderate activity each week to stay healthy. If you want to lose weight, consider doing more, but don’t overdo it! Moderate exercise activities include:

Forskare och läkare rekommenderar att du får minst 150 minuter med medelintensiv träning varje vecka för att hålla dig frisk. Om du vill gå ner i vikt, försök att träna mer, men gå inte till överdrift! Medelintensiv träning är exempelvis:

 • Promenera 3 km på en halvtimme
 • Gå eller jogga på ett löpband
 • Cykla 8 km på en halvtimme
 • Vattengympa
 • Hoppa rep
 • Dans (men inte tryckare! Det kommer senare!)

Vad som är bra är att du inte behöver göra allt på en gång. Du kan träna i intervall på 10 minuter – så dansa i 10 minuter och ta sedan en kort paus om du behöver. Men 10 minuter är viktigt för att du ska få de aerobiska fördelarna av träningen.

Föredrar du någonting med utmanande? Du kan träna 75 minuter högintensiv träning varje vecka. Denna träning kan exempelvis vara:

 • Löpning
 • Gå uppför backar
 • Powerwalking
 • Längdsimning (snabbt!)
 • Tennis
 • I stort sett alla sporter du utför på en plan

För att uttrycka det enkelt, är det alla aktiviteter som höjer pulsen – och håller den förhöjd. Du vet att du är på rätt intensitetsnivå när din andning är snabbare och du bara kan prata i små, korta meningar.

Om du har problem med blodtrycket, tala då med en doktor innan du börjar träna. Än viktigare, om du använder fettförbränningspiller för att snabbare gå ner i vikt, säkerställ att dessa inte är pulsökande eftersom detta då kan vara väldigt farligt.

8. Varför är fettförbränningstabletter så populära?

Ja, det finns två svar på detta. En anledning till att fettförbränningstabletter är så populära är för att de fungerar! Många sätter högt värde på hjälpmedel som hjälper dem att nå sina viktmål snabbare, och piller är ett superenkelt sätt att komplettera alla sorters livsstilsförändringar man gör för viktens skull. De är så mycket enklare och bekvämare än shakes och proteinpulver – bara ta några tabletter med lite vatten och det är allt som behövs!

Den andra orsaken är mer psykologisk. Det finns bantnings- och fettförbränningspiller som inte gör mycket mer än bara ger dig energi, eller som inte gör någonting över huvud taget. Men oavsett, om det är värt att lägga ut dessa pengar för att du ska känna dig inspirerad att träna, lägg ut dem! Om det påverkar dig att göra goda val att ta tabletterna 30 minuter innan varje måltid, ta dem!

Vi säger inte att det inte finns några bantnings- eller fettförbränningstabletter som inte fungerar. Vi bara klargör att det förekommer, ibland, en placeboeffekt. Men det är inget fel med det! Om ett placebomedel kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare, varsågod – kolla upp att det är säkert att ta, och ta det!

Som vi sa tidigare, bantningsindustrin är enorm – miljarder med dollar-enorm – och människor är ivriga att komma i form och bli friska. Ibland blir fettförbränningstillskott och -tabletter populära på grund av galna anledningar. Till exempel är det många gånger på grund av att “tv-läkare” har utnämnt det ena eller det andra pillret som det nya “super”-pillret.

Snälla, strunta i tv-läkarna. Industrin är enorm, och dessa människor tjänar en massa pengar på att stödja olika märken och produkter. Lita inte endast på dessa tv-stjärnor, som får betalt miljontals dollar för att visa upp sig på tv i sjukhuskläder trots att det inte finns någon i närheten som behöver sjukvård, för att göra reklam för olika produkter. Kortfattat, de är kvacksalvare. (Vi nämner inga namn  här, men vi är säkra på att du redan tänker på vissa).

I stället för att lita på kändisar som kanske inte ens vet någonting om faktisk medicin, vänd dig till din egen sjukvårdsupplysning. Eller så kan du läsa recensioner från riktiga människor som har provat något populärt tillskott. Hur fick det dem att känna sig? Var det effektivt? Hur mycket gick de ner? Gjorde de några andra livsstilsförändringar?

Det är populärt med bantningspiller, fettförbränningspiller och viktminskningstillskott eftersom vi gör dem populära. Vi lyssnar på råden från tv-kvacksalvare och kändisar när vi egentligen borde förlita oss på vetenskapen – vad som fungerar, vad som är skadligt och vad som är hjälpsamt borde inte vara någonting vi lär oss från någon tv-kändis.

9. Vetenskapen bakom fettförbränningspiller

Okej, så vi har nämnt att det finns några olika sorters fettförbränningspiller. Det finns både receptbelagda läkemedel och receptfria varianter, och så finns det vanliga växter som kan hjälpa dig att förbränna fett och gå ner i vikt.

Många fettförbränningstabletter är också termogena, en term som används för att beskriva substanser som ökar metabolismen och hjälper dig att förbränna energi. Enkelt uttryckt, de skapar värme vilket kan göra så att din kropp förbränner fett och kalorier snabbare.

Vi ska gå in mer på djupet på specifika fettförbränningstillskott om en liten stund. Men först skulle vi vilja tydliggöra vetenskapen bakom dessa piller: de flesta växtbaserade tillskott som finns har inte testats av reglerande myndigheter och eventuellt fungerar dessa inte, och är kanske inte säkra.

Men när det gäller receptbelagda fettförbränningstillskott, finns det hopp. Alla fettförbränningstillskott som är receptbelagda har testats och visats ha någon sorts positiv påverkan på viktminskning, om även en liten. Kom ihåg att testningen av dessa produkter är en pågående process, och det görs nya studier varje dag. Men om ett läkemedel har godkänts, kan du vara säker på att det har visat sig vara effektivt i tester.

När du träffar din läkare, kommer du få se att det finns tre huvudtyper bland bantningspiller:

 • Fettförbrännare
 • Fettblockerare
 • Aptithämmare

Du och din läkare kan diskutera vad som är det rätta för dig. Kortfattat så är en fettförbrännare termogenisk, och kan göra så att din metabolism ökar. En fettblockerare hindrar din kropp från att absorbera fetterna i maten du äter. En aptithämmare är framtagen så att du känner dig mindre hungrig, eller är mindre sötsugen.

Tänk på dina personliga vanor när du väljer vilket bantningspiller du ska ta. Det kan vara så att fettförbränningspiller inte är rätt för dig – du kanske bara helt enkelt behöver en aptithämmare.

Vi ska i lite senare avsnitt i denna guide prata om den specifika vetenskapen bakom vart och ett av de fettförbränningspiller som är mest effektiva. Just nu behöver du bara komma ihåg att de flesta växtbaserade tillskott inte är testade, och att alla receptbelagda läkemedel är det.

10. Olika typer av fettförbränningspiller och -tabletter

Nu har vi pratat om just hur många olika typer av bantningstillskott som finns i på hyllorna nu för tiden. Du hittar dem överallt – från snabbköpet till bensinstationen – och det är svårt att skilja det ena från det andra om man inte är säker på vad det är man letar efter.

Vi ska försöka smalna ner alternativen lite grann. Till att börja med så finns det tre huvudtyper av bantningstillskott: fettförbrännare, fettblockerare och aptithämmare. Låt oss titta på dem var för sig för att beskriva vad de kan göra för dig.

Fettförbrännare

Fettförbrännare är tillskott som kan hjälpa din kropp att förbränna kalorier snabbare. Kortfattat så skapar de värme, vilket kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning och hjälpa dig att förbränna den mat du äter. Detta betyder så klart inte att du kan äta mer. Utan vad det betyder är att, om dessa piller verkligen fungerar, kan de hjälpa dig att snabbare förbränna din nyttiga mat.

Fettförbrännare fungerar i grunden som en hjälp till matsmältningen. De finns i flera olika former, men innehåller vanligtvis någon sorts stimulant. Koffein är vanligt, och de där hemska och farliga efedrinpillren var ett annat exempel på en växtbaserad produkt som var en stimulant.

Vissa fettförbrännare innehåller även aptithämmande substanser, vilket kan hjälpa dig att dämpa matsuget och sötsuget likväl som att minska din aptit som helhet. Du kan själv välja ifall du vill ha en fettförbrännare som också fungerar som en aptithämmare.

Aptithämmare

Det finns rätt många olika typer av aptithämmare, och de kan fungera på olika sätt. Vissa är exempelvis rätt enkla – som fiber – och de gör helt enkelt så att du känner dig mätt så att du inte äter så mycket. Andra påverkar hormonnivåerna i hjärnan, som serotonin, för att lura dig att tro att du inte är hungrig. Åter andra kan påverka ditt insulin för att hjälpa till att motverka sötsug.

Alla har dock samma mål: att hjälpa dig äta mindre. Oavsett om det är mindre av ett visst livsmedel eller bara mindre mat i största allmänhet, är målet med aptithämmare att minska antalet kalorier du konsumerar under en dag.

Du kan hitta aptithämmare i vanliga butiker, eller be din läkare skriva ut något till dig på recept. Oavsett, aptithämmare fungerar bäst när du samtidigt följer en hälsosam kostplan och får tillräckligt med träning.

Fettblockerare

Fettblockerare är den tredje typen av bantningspiller, och de skiljer sig något åt från de andra. Fettblockerare fungerar så att de hindrar att kroppen absorberar fett från maten du äter. Oavsett om du får tag på en receptbelagd fettblockerare eller köper den receptfri i en vanlig butik, är dessa piller framtagna för att minska mängden fett som kroppen lagrar.

Fettblockerare kan vara bra verktyg för att hjälpa till med viktminskning, men det medföljer en del bieffekter. Bieffekter med fettblockerare kan vara:

 • Diarré
 • Gaser
 • Oljiga fläckar i dina underkläder
 • Svårigheter att kontrollera tarmtömningen
 • “Olyckor”
 • Anal- eller magsmärtor

Om du tar en kraftig fettblockerare, se till att du är medveten om bieffekterna innan du börjar ta dem. De flesta som tar fettblockerare säger att man kan minska symptomen genom att hålla sig till livsmedel som innehåller endast lite fett.

11. När bör jag använda fettförbränningstabletter?

Detta är en väldigt bra fråga nu då vi gått igenom den eventuella påverkan som dessa tillskott kan ha på din hälsa. Svaret beror faktiskt på dina specifika mål. Du kanske försöker förändra din livsstil. Kanske försöker du förbättra din träning. Du kanske håller på att träna inför något speciellt event. Det finns rätt många olika tillfällen då du med fördel kan använda dig av fettförbränningstillskott.

Låt oss titta på några situationer där du skulle kunna ha användning för fettförbränningspiller. Kom ihåg att dessa inte passar alla – du bör rådfråga din egen läkare innan du bestämmer dig för vilka piller du ska ta.

Att använda fettförbränningspiller under träning

Om du redan är ganska aktiv och bara vill bli vältränad snabbare, kan fettförbränningspiller fungera bra för dig. Dessa piller är framtagna för att öka ämnesomsättningen och hjälpa dig förbränna mer fett och fler kalorier. Denna ökning sker förstås bara om du tränar.

Om du försöker bygga muskler eller kör något viktlyftningsprogram, kan fettförbrännare vara bra. Vissa, som BCAA och även koffein, kan hjälpa dig att träna på maxnivå utan några negativa bieffekter. Du kan snabbare bygga mager muskelmassa när du tränar, och vissa tillskott ökar ditt testosteron (ja, det gäller kvinnor också) under träningspasset, vilket förstärker resultaten.

Kom ihåg att vissa piller ökar pulsen, så var försiktig. Kolla med din läkare och beskriv hur din vanliga träningsrutin ser ut.

När du vill snabba på din viktminskning

Vi säger det igen. Att ta ett fettförbränningstillskott innebär inte att du kan äta dubbelt så mycket jordnötssmörkakor. Dessa piller fungerar endast när de tas samtidigt som du äter en hälsosam kost och tränar intensivt.

Men dessa fettförbränningstabletter kan då också verkligen hjälpa dig att gå ner i vikt och nå dina viktminskningsmål snabbare. Som vi nämnde, kan de hjälpa till att öka ämnesomsättningen, vilket gör att den mat du äter förbränns snabbare och ger dig energin att orka utföra fysisk träning.

Du kan välja mellan fettförbränningspiller, fettblockerare och aptithämmare. Även om ingen av dessa garanterar att öka din ämnesomsättning, har de alla förmågan att kunna hjälpa dig nå dina viktmål snabbare. Och förstås, vi säger det igen – tala med din doktor för att vara säker på att dina fettförbränningstabletter inte har någon negativ påverkan på din hälsa.

När du vill dämpa din aptit

Många tar fettförbränningspiller för att de marknadsförs som aptithämmare. Beroende på dina vanor och dina mål, kan dessa tabletter vara ett bra alternativ för dig. Fettförbränningspiller kan också göra att du känner dig mättare. Vissa jobbar tillsammans med dina njurar och andra organ och gör så att du är mindre sugen på kolhydrater, socker och annat som är förbjudet under viktminskningen.

Var försiktig när du tar aptithämmare. Som exempel så har effedrin varit en av de populäraste aptithämmarna under de senaste årtiondena, och det visade sig vara jättefarligt. Kolla innehållsdeklarationen på dina piller och fråga din doktor eller en apotekare vad som är de senaste rekommendationerna angående ingredienserna. Många gånger har studier inte hunnit göras, men ibland kan rapporter angående farliga ingredienser börja cirkulera inom läkemedelsvärlden innan de kommer ut som allmänna nyheter.

När du bara vill ha en liten psykologisk boost

Att ta fettförbränningspiller och -tabletter kan skapa en placeboeffekt – vi talade om detta lite tidigare. Ibland, för vissa, kan bara att ta en tablett före måltider eller träning ge den psykologiska kick man behöver för att hålla sig till rutinen.

Fettförbrännare kan hjälpa till att öka energin och ge dig uthålligheten du behöver för att verkligen ta i under träningen. De kan också fungera som en “påminnelse” att äta rätt. Om du till exempel ska gå ut med kompisarna, kan det vara lättare för dig att hoppa över efterrätten om du tar ditt piller, eller att säga “nej” till ett andra glas vin.

Så, om du tycker att detta låter som dig, hitta ett säkert fettförbränningspiller som du kan ta. Sätt en timer på telefonen som påminner dig om att ta det, och njut av effekterna – oavsett om de är placebo eller ej – av din bantningstablett.

12. Vilka fettförbränningspiller fungerar?

Vi har redan snabbt tagit upp denna fråga i den här guiden, men låt oss utveckla det lite mer. Nu när du vet mer om fettförbrännare, fettblockerare och aptithämmare och hur de fungerar, är du i ett bättre läge att kunna avgöra vilka produkter som fungerar bäst för dig.

Det första du måste besluta dig om är ifall du vill ta receptbelagda eller receptfria fettförbränningstabletter. Receptbelagda piller kan vara säkrare, men det finns ingen garanti för det. Åtminstone tar du dina receptbelagda tabletter under noga övervakning av din doktor, som också övervakar din viktminskningsprocess.

Receptfria piller kan dock vara lika säkra. Till exempel så kan ett fibertillskott hjälpa dig gå ner i vikt med väldigt små bieffekter. Du kommer antagligen känna dig mättare, och fiber har den tillkommande fördelen att den hjälper till att blockera fett.

När du har gjort ditt val mellan receptbelagda och receptfria piller, är det dags att bestämma exakt vad du skulle vilja att dessa innehåller. Det finns massor av ingredienser att välja mellan, och det finns piller med blandningar, och så finns det piller som bara innehåller en eller två ingredienser.

Om du tar någon medicin, läs noga etiketten på dina fettförbränningspiller. Du kanske ser att de innehåller ingredienser som kan påverka ditt nuvarande hälsotillstånd eller interagerar med någon medicin du tar. Om du är ammande mamma, var speciellt försiktig! Ingredienserna i dina piller kan överföras till din baby när du ammar – som du kan föreställa dig så kan detta vara extremt farligt för den lilla!

Nu, damer och herrar, kommer stunden ni väntat på. Låt oss titta på ingredienserna som är vanligast förekommande i bantningspiller och fettförbränningspiller, och diskutera vilka tabletter som fungerar bäst.

13. Vilka är de bästa fettförbränningstabletterna?

Okej, innan vi börjar, låt oss bara dra varningen en gång till.

Börja inte ta något tillskott innan du först fått godkänt från din doktor.

Förstår du? Har du förstått? Bra! Vi vill att du ska må bra – trots allt är det det som bantning handlar om, eller hur? Att förbättra hälsan? Det finns ingen anledning att utsätta sig själv för risker bara för att gå ner några kilon.

Nu, i ingen särskild ordning, här kommer de bästa fettförbränningstabletterna och fettförbränningspillren du kan få tag på utan recept.

Grönt te

Grönt te är ett av de mest kända fettförbränningstillskotten. Och trots att detta är en naturlig produkt, har denna faktiskt blivit studerad. Grönt te innehåller antioxidanter kallade katekiner vilka har visats kunna hjälpa till med viktminskning vid regelbunden användning.

De flesta studierna på grönt te är utförda på möss och råttor, men det har gjorts en del studier också på människor. Resultaten är att de som intar fettförbränningstillskott med grönt te generellt förbränner med fett och trimmar ner kroppsfettet lättare än de som inte tar det.

Skillnaderna mellan de två grupperna är inte jättestor – vanligen cirka 2 kilo eller så under samma tidsförlopp. Men dessa preliminära studier indikerar att grönt te faktiskt kan vara ett värdefullt tillskott till bantningsplanen!

Chili och annan peppar

Chili och annan peppar är ingredienser som man oftast har hemma och som fungerar som effektiva fettblockerare. Cayennepeppar, chilipeppar och även svartpeppar kan hjälpa dig förbränna fett – och de vetenskapliga orsakerna är enkla.

Tidigare i denna guide berättade vi hur termogenes ökar kroppstemperaturen vilket hjälper dig att förbränna kalorier och fett. Ja, det är exakt detta som peppar gör! Det ökar kroppstemperaturen, vilket i sin tur är ett effektivt sätt att öka ämnesomsättningen.

Gillar du inte starkt kryddad mat? Inga problem. Peppar går också att få i tablettform. Fettförbränningspiller är lätta att svälja, och de flesta upplever inte några sura uppstötningar.

Äppelcidervinäger

Vi erkänner – äppelcidervinäger var ett av de första fettförbränningstillskotten som rekommenderades av låtsasläkarna på tv. Men efter att forskning gjorts, har riktiga läkare kommit fram till att äppelcidervinäger inte bara kan hjälpa till att förbränna fett, utan är bra för hälsan som helhet.

Att dricka upp till två matskedar äppelcidervinäger varje dag har visats hjälpa

 • mot låga triglyceridhalter
 • reglera blodsocker och insulin
 • underlätta för viktminskning
 • minska aptiten

Precis som med grönt te, är de flesta studierna med äppelcidervinäger utförda på möss och råttor. Det behövs fortfarande göras mycket testning innan vi på riktigt kan säga att äppelcidervinäger är en “riktigt bra” bantningshjälp. Men det har ändå en del hälsofördelar vilket gör det värt att prova på.

Notera: äppelcidervinäger bör alltid spädas ut eftersom det kan skada tänderna och orsaka uppstötningar om man dricker det “rent”. Bekvämt nog så finns äppelcidervinäger som fettförbränningstabletter, och i denna form innebär de färre risker.

Fiber

Fiber är ett näringsämne som du hur som helst bör få i dig som en del av din vanliga, nyttiga kost. Det finns i livsmedel som spenat, broccoli, bönor, linser och nötter. Men om du vill ha en extra kick för fettförbränningen, är fiber bra att ta som ett tillskott som du lägger till i den dagliga rutinen.

Det finns väldigt stora hälsofördelar med fiber. Detta fettförbränningspiller kan:

 • hjälpa till med matsmältningen och göra dina toabesök mer regelbundna
 • sänka kolesterolet
 • hjälpa till att balansera blodsockret
 • hjälpa till att förebygga cancer
 • hjälpa till att förbättra hjärt- och kärlhälsan

Om du bestämmer dig för att lägga till mer fiber i kosten, se till att du väljer det i form av en fettförbränningstablett eller -piller. För många pulver och dryckblandningar som innehåller fiber innehåller också stora mängder socker, vilket förstås är ofördelaktigt för din viktminskning.

Spenatextrakt

Om du inte älskar spenat lika mycket som Karl-Alfred gör, kan du alltid ta det i form av ett fettförbränningspiller. Dessa piller är fullproppade med en kemikalie som heter tylakoid, vilken faktiskt finns i alla gröna växter. Tylakoider har visats kunna temporärt minska kroppens fettabsorption. Detta ger kroppen mer tid för att låta fettet passera genom kroppen i stället för att samla det på sig.

Fördelen med spenatextrakt och tylakoider är att den fettblockerande effekten bara är temporär. Till skillnad från receptbelagda fettblockerare, ger spenat inga av de otäcka bieffekterna vi berättade om. De som tar tillskott med spenatextrakt klagar vanligtvis bara över att det ger lite gaser.

Studierna är fortfarande i tidigt skede, men de indikerar att tillsätter man spenat till den dagliga rutinen så kan detta innebära en stor förbättring av viktminskningsansträngningarna. Det faktum att det finns i tablettform är en stor fördel för dem som inte gillar grönsaken. Men det finns även i pulver- och vätskeform på hälsokostaffärer.

Garcinia cambogia

Garcinia cambogia är ett fettförbränningspiller som kommer från en frukt, och det har varit väldigt populärt att använda vid viktminskning sedan rätt länge. Det är faktiskt mer av en aptithämmare, men preliminära studier har visat att det också kan hjälpa till att blockera kroppens fettabsorption.

Utöver dessa fördelar sägs frukten garcinia cambogia kunna hjälpa till att balansera blodsocker och kolesterol, så den skulle kunna vara fördelaktig för hela den övergripande hälsan.

När det gäller viktminskning, visar studier att garcinia cambogia kan hjälpa folk att gå ner i snitt ett kilo eller mer jämfört med placebo, under en period på mellan 2 till 12 veckor med bra kosthållning och träning. Det är inga fantastiska resultat, men visar ändå att det kan finnas fördelar med att tillsätta denna frukt till arsenalen av fettförbränningspiller.

Koffein

Koffein är en annan fettförbrännare som, när det tas med måtta, kan hjälpa dig att lättare göra dig av med kilona. Några av er kanske får ert koffeinintag tillgodosett tack vare kaffekonsumtion eller grönt te-tillskott. Men för er som inte får det, finns det faktiskt fettförbränningstabletter som bara innehåller koffein.

Om du ammar, har hjärtbesvär eller några andra hälsoproblem, är det mycket viktigt att du pratar med din doktor innan du börjar ta koffein. Koffein kan:

Om du är känslig mot koffein, är detta självklart inte ett tillskott som du bör ta. Rådfråga din läkare innan du tar detta piller om du har några andra funderingar angående din hälsa.

Andra växtblandningar

Gör du ett besök i tillskottsbutiken kommer du hitta tusentals hopkok och blandningar som ska hjälpa dig göra dig av med fett. Många av ingredienserna i dessa blandningar är växter och örter. Kom ihåg: bara för att det står “växtbaserad” eller “naturlig” betyder inte att det är säkert. Tänk på att göra efterforskning innan du stoppar någonting i kroppen.

Dock finns också örter och växter som generellt anses vara säkra och som ingår i många blandningar:

 • Ginseng
 • Gurkmeja
 • Rosmarin
 • Ingefära
 • Bockhornsklöver
 • Oregano
 • Kanel

Var och en av dessa ingredienser, när de används ansvarsfullt, kan hjälpa dig att gå ner i vikt och förbränna fett. Som alltid, rådfråga din läkare innan du provar på någon av dessa växtblandningar.

14. Fettblockerande piller och -tabletter för män

Det finns olika alternativ för män respektive kvinnor som du bör ta hänsyn till innan du börjar ta någon medicin eller något fettblockerande piller. Män kan sägas ha färre saker att ta hänsyn till än kvinnor, dock finns det ändå ett antal faktorer.

I de flesta kulturer anses vissa sjukdomar vara ”mansjukdomar” och ”kvinnosjukdomar”. Till exempel anses det allmänt att artrit och osteoporos är kvinnosjukdomar. Och bröstcancer är en kvinnosjukdom, eller hur?

Men detta är faktiskt väldigt fel. Med väldigt få undantag, förutom prostatacancer och äggstockscancer och andra uppenbara sjukdomar som livmoderfibroider, är alla sjukdomar både mans- och kvinnosjukdomar.

Med detta sagt bör män ändå vara aktsamma. Att ta tillskott som innehåller hormoner och andra substanser kan faktiskt påverka er också. Många fettförbränningspiller påverkar testosteron- och östrogennivåerna (ja, män har också östrogen) och kan ha en påverkan på den övergripande hälsan.

Återigen – alla tillsammans nu! – rådfråga alltid din doktor innan du börjar ta något bantningspiller.

15. Fettblockerande piller för kvinnor

Är du kvinna, gäller detsamma dig. Det finns inga mansjukdomar eller kvinnosjukdomar, med endast några få undantag. Så det är en del du bör komma ihåg att tänka på innan du börjar ta ett bantningspiller.

För det första, ammar du? Kom ihåg att varenda liten sak du stoppar i munnen kan överföras till din lilla genom bröstmjölken. Rådfråga alltid din barnmorska, obstetriker eller barnläkare för att vara säker.

Om du är gravid eller planerar att bli det, gäller detsamma. Allting kan ha en förmåga att passera genom moderkakan in i babyns system, så var försiktig! Ta aldrig något piller som inte din doktor också har koll på om du är gravid eller försöker bli gravid.

I det stora hela, bara använd ditt sunda förnuft – man bör både som man eller kvinna vara medveten om vad man stoppar i sina kroppar.

16. Naturliga fettförbränningspiller och -tabletter

Vi har redan nämnt några saker om naturliga fettförbränningspiller och -tabletter. Vi skulle bara vilja ta några minuter till och diskutera hur du gör för att välja ut de tillskott som är de rätta för dig. Du vet redan att det finns rätt många olika sorters blandningar att välja mellan. Du har antagligen sett att det finns rätt många märken också!

Så med tanke på detta, hur ska man veta vilka man ska välja? Hur skiljer man en tillförlitlig, naturlig växt från en förrädisk, och som skulle kunna vara skadlig? Jo, det finns några sätt på vilka du kan göra detta. Det första är enkelt – kolla upp det.

Ekologisk certifiering

Oavsett var någonstans du än befinner dig i världen, är det sannolikt att det finns någon organisation i ditt land som ekologiskt certifierar växt- och djurprodukter. I USA är det bland annat USDA. I Storbritannien finns det flera olika, bland annat the Organic Food Federation, the Soil Association Certification program och Organic Trust Limited. I Australien, leta efter märket Australian Certified Organic. Och i Sverige är det i huvudsak Livsmedelsverket som sköter certifieringen, men även EU:s ekologiska märkning finns på många produkter man kan köpa i Sverige.

Du fattar – du kommer måsta göra lite efterforskning på egen hand. Men utöver den faktiska växtens egna effektivitet och säkerhet, kan du vara säker på att om en produkt är ekologiskt certifierad, är den fri från kemikalier som:

 • Pesticider
 • Herbicider
 • Fungicider
 • Tillväxthormoner
 • Insekticider

Omfattande alltifrån odlingsmark till växterna som ett djur äter som föda, kraven för att få en ekologisk certifiering är vanligtvis väldigt stränga. Detta bör kunna hjälpa till att ingjuta lite mer tilltro i produktens kvalitet.

Kolla de allmänna statliga regleringarna

Det är inte säkert att ditt land certifierar växtbaserade produkter. I vissa länder märker staten helt simpelt en produkt eller ingrediens som ”osäker” eller ”ansedd som allmänt säker” för mänsklig konsumtion.

Tänk på att detta inte gäller för alla och envar. Vad som är säkert för en frisk man på 90 kilo kan vara väldigt farligt för en 6-kilos baby. Så om du ammar, håll utkik efter ingredienser som anses vara farliga för småbarn.

Oavsett i vilket land du bor, du kan kolla upp en lista över vad statliga organisationer vanligen bruka kontrollera för på denna länk.

Kolla efter återkallade produkter

Ofta når nyheterna om återkallade produkter återförsäljarna innan de når kundernas öron. När du ska köpa dina bantnings- och fettförbränningstabletter, ha med dig din telefon. Innan du går fram till kassan, gör en snabbsökning för att försäkra dig att din pillerburk inte har blivit återkallad.

Det är sällsynt, men ibland är butikerna inte snabba nog att hinna plocka bort produkter från hyllorna. De kan fortfarande finnas tillgängliga i handeln trots att de innehåller skadliga ingredienser. En snabb sökning tar bara några sekunder och har möjligheten att rädda dig från allvarliga hälsokomplikationer.

Undersök företaget

Om du handlar på nätet, eller från någon tillverkare som du aldrig hört talas om, skadar det inte att göra lite efterforskning innan du gör ditt köp. Du kan hitta mycket information om ett företag bara genom att söka på företagsnamnet. Säg till exempel att det finns en oreganoprodukt från någon som heter Wildest Herbs Company (ja, vi har hittat på namnet). Bara googla namnet lite snabbt och se vad som kommer upp.

Det finns en chans att dina naturliga örter kommer ifrån småskaliga tillverkare. Men kommer de långt bortifrån, från något land som är känt för föroreningar och gifter, såsom Kina, tänk verkligen efter två gånger innan du klickar på knappen för beställning.

Läs kundbetyg

Du kan inte hitta många fler trovärdiga källor när du undersöker ett företag än genom att läsa betyg från kunder. Gå till Amazon och sök efter betyg på ”gjorda köp”. Läs sedan igenom dessa och se vad de säger.

Du vill förstås leta efter betyg om hur bra ett fettförbränningspiller fungerat. Men var också uppmärksam på saker som kundtjänst, leverans och förpackning samt eventuella bieffekter.

17. Vad gäller för nya fettförbränningspiller?

Nya fettförbränningspiller kommer ut på hyllorna varje dag. Nya produkter utvecklas hela tiden och är framtagna för att hjälpa dig ”gå ner i vikt snabbt” eller ”förbränna fett snabbt”.

Tro inte bara på allt som sägs. Var speciellt noga med att undersöka produkten och dess ingredienser, och kom ihåg också att fråga din doktor. Visst finns det många nya blandningar där ute som innehåller beprövade och äkta ingredienser som grönt te och äppelcidervinäger. Men om du ser någon ingrediens som du aldrig hört talas om, fråga din läkare om den.

Det sista du vill är att bli sjuk från att ha tagit något fettförbränningspiller – du gör det här för att gå ner i vikt, inte för att riskera hälsan. Nya fettförbränningspiller som inte har hunnit bli testade kan vara farliga, så var försiktig är du snäll!

18. Effektiva fettförbränningstabletter

Håller du ovan riktlinjer i minnet, kommer du säkert att hitta de effektivaste fettförbränningstabletterna. Det finns alltför många örter och växter för att rymmas med här, men låt oss ta ett exempel på vad vi menar med detta.

Låt oss säga att du ska köpa fettförbränningspiller med grönt te. Det finns då några faktorer som du vill hålla utkik efter, som att notera hur mycket polyfenoler, koffein, EGCG och fyllnadsmedel som finns i varje tablett. Grönt te säljs generellt som 500 mg:s tabletter, så det är lätt att jämföra dessa produkter sida vid sida.

Men håll dock koll på fyllnadsmedel. Dessa kallas ”inaktiva ingredienser” i de flesta innehållsdeklarationer och kan vara bland annat:

 • Gelatin
 • Cellulosa
 • Stearinsyra
 • Kiseldioxid
 • Karragenan
 • Artificiella färgämnen och smaker

Ingen av dessa ingredienser är i sig egentligen skadlig i de doser du tar dem. Vissa är faktiskt nödvändiga. Exempelvis så är gelatin ett vanligt ämne som används för att binda och täcka kapslar. Men en del andra är inte nödvändiga. Cellulosa, till exempel, är en ”fylnadsagent” för att fylla dina kapslar så att de inte ska se så tomma ut.

Ju fler onödiga ingredienser du köper, desto mer saker tillför du din kropp som den inte behöver. Även om de inte är direkt skadliga, kan dessa ingredienser kompromettera effektiviteten hos de ört- och växtprodukter du tar.

Som alltid, läs innehållsförteckningen och kontakta din läkare om du har några frågor.

19. Före och efter man tar piller

Kommer du att se resultat direkt när du ta fettförbränningspiller? Absolut inte. Du vet redan att fettet inte dök upp över en natt – det kommer inte att vara försvunnet tills i morgon. Men det finns en del imponerande före- och efterbilder på människor som har använt fettförbränningspiller och -tabletter.

Om du vill leta efter egna bilder, har vi några råd. Vi rekommenderar att du inte går på tillverkarens egen hemsida. I stället, sök på nätforum eller på sociala medieprofiler för lokala gym. Du kommer du hitta många verkliga människor som är villiga att dela med sig av sina framgångshistorier. Vissa kanske till och med är öppna för att ha en dialog med dig.

20. För- och nackdelar med att ta fettförbränningspiller

Som du antagligen har förstått vid det här laget, så propagerar vi varken för eller emot fettförbränningspiller. Dessa tillskott kan vara användbara för vissa, och helt värdelösa för andra. Det enda sättet att lista ut vad som gäller för dig är att boka ett besök hos din läkare, och sedan prova på dina bantningspiller.

Det finns dock ändå några ganska universella för- och nackdelar med att ta fettförbränningstabletter. Vi tittar först på fördelarna.

Fördelar:

 • fettförbränningspiller och -tabletter fungerar verkligen för vissa
 • piller och tabletter kan, om inte de ger en fysisk effekt, så åtminstone ge en psykologisk
 • tabletter och piller är smidigt – allt du behöver göra är att bara ta ett piller med lite vatten
 • fettförbränningspiller kan ge dig en energikick för att orka göra fysiska aktiviteter som att ta dig till gymmet eller simhallen
 • fettförbränningspiller som också innehåller fiber och annat kan göra att du känner dig mindre hungrig och äter mindre

Nackdelar:

 • fettförbränningspiller och -tillskott kan snabbt bli en “krycka” för vissa människor, vilket gör att de fattar dåliga beslut
 • bantningstillskott kan höja pulsen och blodtrycket till farliga nivåer
 • tillskott kan också påverka dina insulinnivåer – farligt om du är i förstadierna för diabetes eller har diabetes
 • gravida eller ammande kvinnor kan föra vidare farliga ingredienser till fostret eller barnet
 • bantningstillskott kan interagera med andra mediciner du tar
 • vissa bantningstillskott är väldigt dyra

Så, som du ser så finns det många orsaker till att ta bantningstillskott, men också många orsaker till att tänka igenom beslutet att börja ta dem

Åter igen – du kan mantrat nu – kolla med din läkare innan du lägger till bantnings- och fettförbränningspiller till din dagliga rutin.

21. Fettförbränningspiller som är bäst i test

Vi ska hålla detta avsnitt kort men informativt. Anledningen till det är för att olika fettförbränningspiller påverkar olika människor olika! Vad som har fungerat för din fru kanske inte fungerar för din mamma eller din son.

Så håll dessa fakta i bakhuvudet när du läser nedan lista. Ingredienserna i de fettförbränningspiller vi har undersökt, som visat sig vara “bäst i test” är som följer, dock inte i någon speciell rangordning:

 • Koffein
 • Grönt te
 • Gurkmeja
 • Äppelcidervinäger
 • Tranbär
 • Garcinia cambogia (en aptithämmare)
 • Olika pepparsorter som chili, cayenne och svartpeppar

Gör din egen efterforskning, tala med en läkare, och kom fram till vilken plan som fungerar bäst ihop med din livsstil, dina mål och din personliga hälsa.

Sammanfattning

Det finns tusen och åter tusen bantningstillskott på marknaden idag. Bantningsindustrin är en mångmiljardindustri, och det kan vara svårt att avgöra vilka läkemedel som är säkra och vilka som inte är det.

Är du tveksam, fråga en läkare. Hon eller han kan skriva ut ett läkemedel för fettförbränning som är bevisat säkert och effektivt. Åtminstone så kan du få sätta dig ner med din läkare och diskutera dina alternativ, och ni kan tillsammans ta fram en plan för din hälsa som hjälper dig att nå dina mål.