40+ – Hur Man Kan Gå Ner I Vikt Efter 40 (7 Enkla Steg)

När man fyllt 40 kan det kännas som att fettet man lagt på sig under åren permanent har slagit läger. Det går inte att gå ner i vikt efter 40 hur mycket man än försöker, eller hur?

Fel! Du behöver inte vara orolig – du kan avhysa fettet från sin boplats om du bara gör det på rätt sätt. I denna artikel ska vi prata om:

 • Hur man kan gå ner i vikt efter 40 utan att man behöver slita håret av sig
 • Hur du håller koll på dina dåliga vanor och byter ut dem till bra goda vanor
 • Hur du kan snabba på din viktminskning med tillskott

Nu är det dags att gå ner i vikt! Här är 7 enkla steg till hur du kan gå ner i vikt efter 40.

1. Förbered hjärnan

Det är så sant som det är sagt – att gå ner i vikt är en kamp. Men vad inte alla säger är att hälften av den kampen är mental. Om du verkligen vill gå ner i vikt, måste du förbereda hjärnan.

Gör hjärnan redo genom att komma på goda orsaker till varför du vill gå ner i vikt efter 40. Dessa kan vara precis vad som helst – vad som än motiverar dig. Exempel på orsaker till att gå ner i vikt kan vara:

 • Att vara friskare för dina barns skull
 • Att förbättra i sovrummet för dig och partner
 • Att minska risken för sjukdomar
 • Att se snygg ut i baddräkt
 • Att komma i en snygg klänning eller kostym inför ditt barns bröllop

Som du ser, alla orsaker fungerar lika bra! Välj ut några saker som motiverar dig, och skriv upp dem på en lapp! Sätt upp den på spegeln, inne i din portfölj, i gymväskan – någonstans där du ser den regelbundet. När du sedan någon gång känner dig nere eller omotiverad, bara titta efter.

Att förbereda din hjärna innebär också att du inser att du inte blev tjock över en natt. Så du kommer heller inte kunna bli av med 30 kilo över en natt. Inse att det är en process, och att du kommer att råka ut för bakslag. Men om du tar ett felsteg, var inte orolig! Det kan vara lättare att komma tillbaka upp på banan igen om du bara kommer ihåg vad som motiverar dig.

2. Gör en lista på allting du äter

Japp hörni, allting. Kalla det för matdagbok, matschema eller vad som helst. Det finns även riktigt bra appar för iPhone och Android man kan ta till hjälp, där man enkelt bara skriver in maten man äter – appen håller koll på kalorierna och makronäringsämnena

Skriv upp precis allting. Du kommer inte att gå ner i vikt efter 40 om du “glömmer bort” att skriva upp de sega råttorna du mumsade i dig efter lunchen idag. Var strikt mot dig själv – om du stoppar det i munnen, måste du skriva upp det.

Det kan vara svårt att komma ihåg precis allt man äter. Och det gäller inte bara mat, utan även dryck! Under de första två veckorna av din bantningsplan, gör en ordentlig ansträngning att skriva ner allting. Detta inkluderar:

 • Vattnet du dricker
 • Kaffet du dricker
 • Ja, allting du dricker! Man kan lätt glömma bort att drycker innehåller kalorier.
 • Snacksen du småäter på jobbet eller på bussen hem från jobbet
 • Resterna som ligger kvar på barnens tallrikar

Kom ihåg – allting räknas! Och när du skriver ner maten du ätit, kommer du att skapa en medvetenhet om hur många kalorier du verkligen får i dig under en dag.

3. Håll koll på din fysiska träning

På samma sätt som du håller räkning på alla kalorier du äter, bör du också vara mer uppmärksam på när och hur du rör på dig. Det finns vissa saker som du kanske inte riktigt tycker räknas – men du bör göra dem ändå. Dessa är exempelvis:

 • Att ta trapporna istället för hissen
 • Att ställa bilen längs bort på parkeringen på jobbet eller när du handlar
 • Att stå i stället för att sitta

Sedan finns det också träning som definitivt räknas men som du kanske inte har tänkt på. Några exempel:

 • Kratta löv eller utföra intensivt trädgårdsarbete
 • Träna på gymmet förstås!
 • Ta en familjepromenad efter kvällsmaten
 • Gå ut med hunden
 • Allting som ökar pulsen!

När du väl blivit medveten om hur du redan rör på dig, kommer det vara lättare för dig att se var du kan lägga till mer träning under dagen. Du kanske tycker att det är lättast att gå på gymmet, men även promenader och jogging är bra träning för att gå ner i vikt efter 40. Alternativt skulle du kunna börja cykla till jobbet eller börja med motionssim.

4. Skriv upp alla tillskott du tar

Många som försöker gå ner i vikt efter 40 tar tillskott för att förbättra resultaten. Låter detta som du? Även om du bara tar multivitamintabletter, kan detta hjälpa dig att hålla dig frisk och hålla fokuset på träning och viktminskning.

Boka sedan en tid med din läkare. Tillsammans kan ni diskutera huruvida bantningstillskott är rätt för dig eller inte. Tänk på att detta steg är viktigt! Att ta tillskott utan att rådfråga en läkare kan vara farligt, eftersom tillskott kan leda till vissa hälsoeffekter eller ha påverkan på eventuella mediciner du tar.

Det finns mängder av kosttillskott att välja mellan, och det kan vara svårt att bestämma sig för vilka som är rätt för dig! Några av de populäraste och mest effektiva växtbaserade kosttillskotten är:

 • Grönt te
 • Yerba mate
 • Koffein
 • Garcinia cambogia
 • Ingefära
 • Kanel
 • Cayennepeppar

Alla dessa kan du hitta i din vanliga mataffär, på hälsokostaffärer eller apotek och de flesta anses vara generellt säkra att ta. Men tänk dock på att om du har någon hjärtsjukdom eller någon annan sjukdom, kanske tillskott med koffein inte är någonting för dig – de kan till och med vara farliga.

Kortfattat så kan kosttillskott vara väldigt hjälpsamt när man försöker gå ner i vikt. Se bara till så att du kollar med din läkare innan du lägger till nya piller till din dagliga rutin.

5. Utvärdera din sömnhygien

Sömn är en viktig komponent när man vill gå ner i vikt efter 40 – eller vid alla åldrar egentligen. Vuxna rekommenderas att få mellan 7 till 9 timmars sömn varje natt. Vissa kan behöva lite mer och andra kan behöva lite mindre.

Om du får mycket mer sömn än detta, har det antagligen en påverkan på din viktminskning. Om du sitter uppe sent om nätterna och stiger upp tidigt för att gå till jobbet, kommer detta också att påverka din viktminskning! Du kan bland annat ta följande steg för att få bättre sömn om nätterna:

 • Se till att ditt sovrum endast är till för sömn och sex
 • Sov med fördragna mörkläggningsgardiner eller mörka persienner
 • Se till att sovrummet är tyst, i det fall du inte föredrar vitt brus
 • Förvara elektronik – datorer, tv och mobiltelefoner – i ett annat rum
 • Undvik alkohol innan läggdags

Du kan överväga att ta melatonin eller ett milt sömnmedel om du ändå har svårt att somna.

6. Sätt upp en plan

Nu när du vet vad du äter, hur du rör på dig och vilken typ av tillskott som är rätt för dig, är det dags att sätta upp en plan. Din plan bör inkludera följande fyra saker:

 • Antalet kalorier du vill få i dig varje dag. Denna information kan du hitta på nätet, men det är vanligtvis bäst att fråga en doktor eller nutritionist eftersom behoven skiljer sig åt från person till person.
 • Hur mycket träning du får varje vecka. Generellt rekommenderas 75 minuters högintensiv träning varje vecka, eller 150 minuter medelintensiv träning för att hålla dig vid god hälsa och kunna gå ner i vikt efter 40.
 • Eventuella kosttillskott du riskfritt skulle kunna lägga till din rutin. Dessa kan vara aptitdämpare, fettblockerare eller bara vitaminer
 • Hur du skulle kunna förbättra dina sömnrutiner. Sömn är avgörande för viktminskning och väldigt viktigt när du försöker gå ner i vikt efter 40.

Den plan du sätter upp bör vara tillräckligt strikt för att du ska kunna se förbättringar, men också tillräckligt snäll för att inte alltför lätt putta dig av banan. Skriv upp din plan om du behöver det – skapa ett veckoschema för kost, träning och sömn. Samla ihop alla dina kosttillskott så du har dem redo inför veckan så att de är lätta att ta när det är dags.

Förberedelse är ett av de viktigaste stegen för att gå ner i vikt efter 40. Om du är förberedd och har en solid plan på plats, är sannolikheten mycket större att du kommer att lyckas.

7. Följ din plan

“Följ din plan” är nästa steg för att gå ner i vikt efter 40. Tyvärr är detta ibland lättare sagt än gjort. Vi råkar alla ut för bakslag, vi drabbas alla av dagar när det bara inte är praktiskt att äta sallad, och vi har alla stunder när vi känner att vi inte gör några framsteg.

Det är okej! Släpp inte belöningen med blicken, och inse att du bara är mänsklig. Det kommer att kännas som att du går bakåt emellanåt – det kan vara ett extra glas vin med vännerna eller någon gång känna att du är för krasslig för att ta dig till gymmet.

Håll hakan uppe, och om du behöver det, hitta en kompis som du måste stå ansvarig inför. Hitta någon som också vill gå ner i vikt efter 40, och ha sedan koll på varandra och uppdatera varandra om era individuella framsteg. Det är bra om ni också kan gå på gymmet tillsammans – med en träningspartner känner du större ansvar inför dig själv.

Acceptera att du vissa dagar känner att du inte gör de framsteg du skulle vilja. Kom ihåg: du gick inte upp i vikt över en natt och du kommer inte att göra dig av med kilona över en natt. För att gå ner i vikt efter 40 måste du göra livsstilsförändringar som du kan hålla i långa loppet. Börja småskaligt, var snäll mot dig själv och kom ihåg att du bara är mänsklig!

Sammanfattning

Att gå ner i vikt efter 40 kan kännas svårt, men om du bara gör några livsstilsförändringar kan du definitivt klara av det! Kom ihåg de viktiga komponenterna för viktminskning: kalorier, träning, tillskott och sömn. Skapa bra rutiner som du kan hålla under många år och du kommer bli av med kilona snabbare än du anar!